WAN JI PATUT DIHUKUM GANTUNG SAMPAI MATI

KENYATAAN MEDIA PARTI BUMIPUTERA PERKASA MALAYSIA (PUTRA) BERKAITAN SABITAN DAN HUKUMAN PENJARA 1 TAHUN KE ATAS WAN JI WAN HUSSIN DI BAWAH AKTA HASUTAN 1948.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

1. PUTRA menyambut baik ketegasan YA Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam yang menolak Rayuan Wan Ji Wan Hussin atas kesalahan menghasut untuk menimbulkan kebencian terhadap DYMM Sultan Selangor serta menghukum beliau dengan pemenjaraan selama 1 tahun.

2. Sebaik sahaja keputusan di umumkan, ramai pemimpin Pakatan Harapan seperti YB Dato Seri Anwar Ibrahim dan Syahredzan Johan mengkritik keputusan tersebut sebagai terlalu keras dan me lampau.

3. Asas kritikan Pakatan Harapan terhadap keputusan tersebut di lihat tidak berlandaskan fakta, melainkan mereka memainkan sentimen politik kerana Wan Ji adalah Aktivis agama dalam PH dan juga atas naratif janji PH untuk memansuhkan Akta Hasutan.

4. Sebelum Kita terpengaruh dengan hujahan politik pemimpin PH berkaitan isu ini, PUTRA menjemput semua untuk menelusuri sejarah kenyataan-kenyataan keras Wan Ji sejak tahun 2010 yang secara terang-terangan dalam ceramah-ceramah dan rangkaian media sosial beliau menghasut rakyat membenci Raja dan Sultan sehingga turut membuat satu perancangan untuk menghapuskan Institusi Raja-Raja Melayu pada tahun 2030 nanti dan video perancangan beliau itu boleh di Tonton di sini :-

5. Di dalam kertas pertuduhan, beliau didakwa telah mengeluarkan kata-kata berikut terhadap Sultan Selangor khasnya dan terhadap Sultan-Sultan lain umumnya melalui laman Facebook beliau pada jam lebih kurang 10.00 pagi 8 November 2012:

(1) “Jenis syaitan tak baca hadis Nabi…”
(2) “Bahana bodoh agama tapi nak jadi ketua agama…”
(3) “Perasan bagus, tapi bodoh agama…”
(4) “Buang je Sultan-Sultan ni…”
(5) “Perabis duit rakyat…”
(6) “Si syaitan ni buat projek pembodohan…”
(7) “Bila orang bodoh, dia akan berkuasa…”
(8) “Firaun moden…”
(9) “Nak kaya dalam keadaan bodoh adalah jadi Sultan…”
(10) “Kalau di Malaysia, yang buat kerja (pembodohan) ni adalah UMNO dan Sultan…”

6. PUTRA percaya sebelum Hakim Mahkamah Tinggi mengenakan hukuman Penjara 1 tahun ke atas beliau, Hakim telah mempertimbangkan faktor mens rea (niat) beliau ketika me muatnaik kenyataan-kenyataan menghasut berkenaan yang konsisten dengan perancangan beliau untuk menghapuskan Institusi Raja-Raja Melayu pada tahun 2030 nanti.

7. Dengan mengambil kira keseriusan kesalahan yang di lakukannya, PUTRA berpandangan hukuman Penjara 1 tahun adalah amat ringan dan sepatutnya beliau di hukum maksimum Penjara 3 tahun dan denda maksimum RM5000. 00 seperti hukuman yang terkandung mengikut Seksyen 4 Akta Hasutan 1948.

8. PUTRA mendesak Pejabat Peguam Negara membuat Rayuan ke Mahkamah Rayuan bagi mengkaji semula hukuman Penjara 1 tahun berkenaan sebagai terlalu ringan untuk di naikkan kepada maksimum 3 tahun dan denda maksimum RM5000 bagi memberikan pengajaran bukan sahaja kepada Wan Ji tetapi kepada sesiapa sahaja yang melakukan jenayah yang berkecenderungan menghasut seperti di dalam Seksyen 3 Akta Hasutan 1948.

9. Hasutan untuk membenci sehingga merancang untuk menghapuskan institusi Raja-Raja Melayu adalah satu kesalahan serius yang jika tidak di bendung dan di sekat, akan mencetuskan huru hara terhadap keselamatan Negara kerana Institusi Raja-Raja Melayu adalah tonggak utama pembentukan Negara Demokrasi Malaysia sejak 1957.

10. PUTRA percaya sebarang anasir yang cuba meruntuhkan tiang seri Negara ini harus di hukum mati sepertimana kesalahan memerangi Yang Di Pertuan Agong yang di peruntukan di bawah seksyen 121 Kanun Keseksaan.

11. PUTRA juga percaya sebarang cubaan pemimpin PH untuk mengkritik hukuman ini adalah satu penderhakaan terhadap Raja-Raja Melayu kerana keberanian mereka menunjukkan sokongan terhadap Penjenayah yang sedang menghasut rakyat menumbangkan institusi beraja di Malaysia tidak menjadikan mereka berbeza dengan Penjenayah tersebut.

12. PUTRA bertegas akan menjadi benteng mempertahankan institusi Raja-Raja Melayu dari sebarang cubaan Penjenayah seperti Wan Ji yang cuba untuk meruntuhkannya.

DAULAT TUANKU.
PUTRA PERKASA NEGARA

Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz
Naib Presiden PUTRA merangkap Pengerusi Perhubungan Biro Undang-undang dan Pengaduan Awam PUTRA
10 Julai 2019

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *