SIRI MEMBEDAH KEPALA HOTAK TOMMY THOMAS

Hari ini saya cuba untuk membedah siasat sebahagian pemikiran En Tommy Thomas (TT) yang sekarang telah menjadi Peguam Negara melalui kompilasi kertas kerja beliau bertajuk “Abuse of Power”.

1. Saya merujuk kepada mukasurat 93-100 buku tersebut yg saya lampirkan di bawah utk saya kelihatan berlaku adil kepada beliau.

2. Apabila menghurai topik sejarah awal negara di mukasurat 94 buku berkenaan, saya seronok membaca pengakuan TT di perengan2 akhir topik berkenaan berkaitan fakta sejarah bahawa kaum cina dan india di negara ini adalah asalnya pendatang dari China dan India.

3. Namun beliau menghuraikan terlalu jauh berkaitan proses migrasi sejak zaman kegemilangan Melaka dan beliau menyembunyikan fakta British membawa masuk buruh kasar dari China dan kuli dari benua India utk menjadi hamba British di Tanah Melayu mengorek bijih dan menoreh getah.

4. Kemudian beliau menghurai tentang “Kontrak Sosial” yang sekali lagi beliau mengakui bahawa dan merujuk kepada istilah “Chinese and Indian immigrants” di akhir mukasurat 94 dan awal mukasurat 95 buku berkenaan.

5. Pengakuan TT ini tidak sewajarnya menimbulkan kemurungan kepada bangsa pendatang. Itu adalah fakta sejarah yg di akui Peguam Negara dari bangsa pendatang yg sama dgn kamu.

6. Namun menyedihkan bila TT menyatakan Kontrak Sosial ini hanyalah satu prinsip “quid pro quo” iaitu konsep pertukaran suka sama suka iaitu sebagai balasan kepada pemberian taraf kewarganegaraan Tanah Melayu yg membolehkan mrk menggunakan bahasa ibunda dan amalan agama mrk, mrk mengiktiraf hak Melayu atas tanah dan jawatan perkhidmatan awam. (Perenggan kedua mukasurat 95)

7. Ewah37x banyak cantik muka kau TT. Takat tu je “quid pro quo” yg ko mahu kelirukan kami????

8. Kemudian TT memetik 1 kenyataan politik Tunku di mukasurat 96 buku berkenaan yg menyatakan kerajaan Perikatan Malaya bukan hanya milik Melayu tetapi milik bersama cina dan india tanpa dominasi Melayu.

9. Tindakan memetik hanya 1 kenyataan Tunku adalah tindakan tidak bertanggungjawab TT krn umum mengetahui bagaimana pendirian Tunku yg tegas menjaga kepentingan Melayu sehingga sanggup mengeluarkan Singapura dari Malaysia apabila mendapati populasi kaum cina mengatasi kaum Melayu. Jika Tunku tu nak di labelkan liberal oleh TT, kenapa Tunku bertindak demikian demi mengekalkan dominasi Melayu dlm Malaya???

10. Kemudian TT menghurai aspek Ketuanan Melayu di mukasurat 98 bukunya dan beliau menyatakan pendapat yg menyatakan ketuanan Melayu adalah berkaitan Islam, Raja2 Melayu, Hak Melayu dan Bahasa Melayu adalah tafsiran yg boleh menyebabkan pemimpin2 awal Melayu bangkit dari kubur dan menafikannya.

11. Dey Tambi, nampak sangat ko menjual nama almarhum yg tidak dpt menjawab hujah songsang ko tu.

12. Saya percaya TT ni bukanlah cerdik sangat seperti yg di gambarkan.

13. Beliau hanya pemanipulasi fakta sejarah dan kemungkinan besar menulis kertas kerja berkenaan dlm keadaan mabuk.

Sekian terima kasih

Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz
Naib Presiden
Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA)
0129770412

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *