ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA SABAH DAN SARAWAK BOLEH SAMAN KERAJAAN TUNTUT HAK KEISTIMEWAAN PERLEMBAGAN

ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA SABAH DAN SARAWAK BOLEH SAMAN KERAJAAN TUNTUT HAK ISTIMEWA PERLEMBAGAAN.

1. Menurut Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan, orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak mempunyai hak istimewa dalam bidang Pendidikan, biasiswa, permit perniagaan, lesen & kemudahan latihan.

2. Semua hak istimewa ini adalah bagi mengiktiraf kemurahan hati orang Melayu untuk bersetuju memberikan taraf kewarganegaraan dan berkongsi Negara Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) ini dengan pendatang sejak tahun 1957 hingga kini.

3. Selepas 62 tahun Malaya Merdeka, keturunan pendatang secara automatik menikmati taraf kewarganegaraan tanpa perlu mengisi apa2 borang permohonan kewarganegaraan sedangkan orang Melayu dan anak Negeri Sabah dan Sarawak tidak menerima apa2 kelebihan hak istimewa secara automatik berbanding keturunan pendatang malah seolah2 hidup secara sama taraf dengan pendatang.

4. Sedangkan sebenarnya keturunan pendatang ini adalah ibarat warganegara kelas 3 sahaja sepatutnya di Malaysia ini, bukan bersaing dalam Padang yang sama dengan penduduk asal.

5. PUTRA mahu mengembalikan status quo hak istimewa orang Melayu dan anak Negeri Sabah dan Sarawak sepertimana yang termaktub di dalam Perlembagaan.

6. Oleh itu, PUTRA dengan ini meminta semua orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak untuk memohon biasiswa, permit perniagaan dan kemudahan latihan kepada Agensi2 Kerajaan yang berkaitan.

7. Sekiranya permohonan itu di tolak, mohon Hubungi secara mesej whatsapp Sekretariat Biro Aduan Awam dan Undang-undang PUTRA di talian +60176635719.

8. Anda juga boleh meninggalkan mesej di laman Facebook Biro Aduan Awam dan Undang-undang PUTRA di pautan berikut https://www.facebook.com/Biro-Aduan-Awam-PUTRA-722635254839897/

9. Selepas menerima maklumat, PUTRA akan berbincang dengan tuan/Puan untuk mengambil tindakan undang2 terhadap Agensi2 Kerajaan yang tidak mematuhi Perkara 153 Perlembagaan ini.

10. Ini Negara asal milik Kita, bukan milik pendatang yang tidak pernah bersyukur menerima taraf warganegara.

11. Ini masanya Kita kuatkuasakan hak istimewa Kita di sisi perlembagaan.

https://malaysiagazette.com/…/jangan-layan-rakyat-sabah-sa…/

#RasisBeperlembagaan
#AkuTutupSekolahKau

Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz
Naib Presiden
Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA)
Pengerusi Biro Aduan Awam dan Undang-undang PUTRA
0129770412

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *