KAUM PENDATANG DIKECUALIKAN DARI MEMATUHI SEMUA SYARAT???

Saya taknak cakap sangat pasal semakin berkurangnya bajet Kerajaan di peruntukkan untuk Pendidikan Bumiputera melalui Mara.

Terlalu klise jika saya mengulas dari sudut itu.

Saya nak ulas dari sudut Kontrak Sosial.

Ketika pendatang bukan Melayu di berikan taraf kewarganegaraan Malaya, mrk bersetuju sbg membalas kebaikan orang Melayu menerima pendatang sbg warganegara, mrk mengiktiraf Hak Keistimewaan Orang Melayu yang di zahirkan melalui Perkara 153 Perlembagaan.

Kewarganegaraan di berikan kpd mrk tanpa syarat. (Walaupun sebenarnya ada syarat spt Wajib mengangkat sumpah taat Setia kpd Raja dan Negara serta Wajib fasih Berbahasa Melayu) tetapi Tunku mengecualikan kesemua syarat Perlembagaan berkenaan demi memastikan dalam tempoh 24 jam, jutaan Pendatang mendapat taraf kewarganegaraan mutlak, tanpa syarat, membolehkan mrk mempunyai kedudukan istimewa di sisi Perlembagaan sama seperti pribumi.

Jika pribumi tidak meletakkan apa2 syarat kepada pemberian kewarganegaraan, mengapa sebagai balasan untuk Bumiputera menikmati hak keistimewaan Melayu, di kenakan syarat kena 10 A berderet baru boleh dapat biasiswa penuh?

Kenapa untuk Bumiputera di kenakan Macam2 syarat sebelum boleh menikmati keistimewaan, sedangkan kaum pendatang di kecuali kan dari mematuhi semua syarat???

#RasisBerpelembagaan

Buzze Azam
Selayang
9 Julai 2019

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *