ADAKAH ORANG CINA DI MALAYSIA SETIA ATAU MEMPUNYAI NIAT TERTENTU ?

1. Pendatang Cina ke Tanah Melayu kebanyakannya berasal dari bahagian selatan China, iaitu dari wilayah-wilayah Fukien, Kwangtung dan Kwangsi.

2. Menjelang tahun 1830, bilangan imigran Cina di negeri-negeri Melayu dianggarkan berjumlah kira-kira 40 000 orang (Purcell, (1997) dalam Ruslan Zainuddin, 2003).

3. Mereka berbondong2 meninggalkan kampung halaman mrk atas beberapa faktor seperti peperangan, kebuluran dan lain-lain. Sebagai contoh, semasa pemerintahan Dinasti Manchu (1644-1911), pemberontakan dan kekacauan sering berlaku akibat perasaan tidak puas hati rakyat seperti Pemberontakan Taiping (1850-1864) dan Pemberontakan Boxer (1899-1900). Huru-hara dan banyak nyawa terkorban menjadi ketakutan orang Cina untuk berhjirah ke luar, khususnya ke Tanah Melayu (Ruslan zainuddin, 2010).

4. Cara kemasukan imigran Cina ke Tanah Melayu ialah melalui sejenis sistem kemasukan khas yang dipanggil tiket kredit. Tiket kredit dipraktikan dalam usaha membawa masuk imigran dari Cina secara sistematik dan berkesan. Usaha British ini dibantu oleh agensi-agensi kerja yang menguruskan kemasukkan imigran Cina ke Tanah Melayu. Kaedah ini memerlukan imigran Cina ini berhutang terlebih dahulu dan membayarnya sehingga selesai.

5. Kaedah kedua, iaitu Khek Thau (ketua). Apabila tiba di Tanah Melayu, ejen-ejen ini akan menjual buruh-buruh ini kepada majikan yang memerlukan khidmat buruh di Tanah Melayu khususnya pengusaha lombong bijih timah yang dimiliki British. Buruh yang dibeli, terpaksa berkerja untuk tempoh tertentu tanpa gaji, kerana gaji mereka dikira telah dibayar ketika majikan membeli mereka dari ejen dahulu.

6. Cara ketiga ialah melalui bantuan rakan atau anggota keluarga. Mereka yang menggunakan cara ini dikenali sebagai Sin Kheh. Melalui kaedah ini, ejen yang membawa mereka ke Tanah Melayu yang mengatakan bahawa kebajikan mereka di sini akan dijaga sepenuhnya oleh majikan, hakikatnya,mereka menjadi mangsa penindasan majikan. Selepas tamat kontrak bekerja dengan majikan yang membeli mereka, barulah mereka akan dilepaskan dan dibenarkan berkerja dengan majikan lain. Apabila sudah tidak terikat, mereka dikenali sebagai Lau Khek.

(kredit kepada blog http://kemayangambai.blogspot.com/…/kedatangan-imigran-cina…)

7. Saya telah mempersoalkan proses pemberian kewarganegaraan kepada pendatang ini yang tidak sah di sisi perlembagaan bagi Menyokong kenyataan YAB Tun Mahathir

https://www.editormalaysia.com/11836/

8. Jadi apabila semalam saya mempersoalkan motif Dong Zhong membantah 3 mukasurat yang mengandungi sedikit tulisan jawi dalam buku teks Sekolah Vernakular https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2909439982420915&id=529953190369618

Saya hari ini berkongsi kesangsian saya terhadap kesetiaan kaum China di Malaysia.

9. Mereka ini hati kiblat dan Jiwa mereka bukan untuk Malaysia. Mereka hanya membuka cawangan Negara China di Malaysia.

10. Mereka hanya selangkah atau dua langkah saja lagi untuk menguasai Malaysia ini secara keseluruhannya.

11. Dan orang Melayu? Hujan2 ni tarik selimut dan terus tidur lena berterusan. Bangun tidur tengok dah kena tawan, dia salahkan Melayu lain yang dia kata tak buat apa2.

Buzze Azam Aziz

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *